Hur håller man hästar friska i stallet?

Det är viktigt att man håller hästarna friska i stallet och när man låter hästarna komma tillbaka till sina boxar efter att till exempel ha varit på sommarbete är det vanligt att de blir sjuka. Detta kan vara förödande speciellt för stable-2020481_960_720tävlingshästar som kommer bli tvingade att gå på halvfart under en längre period. De vanligaste smittorna är luftvägsinfektioner. För en ridskola eller ett stall kan det innebära att man blir tvungen att stänga verksamheten i flera månader om hästarna blir sjuka. Därför är det viktigt att
man gör det man kan för att undvika smittorna.

Först och främst är det viktigt att du inte ställer din häst i ett stall där du vet att smittor finns. Då finns det nämligen en stor sannolikhet att även din häst kommer att smittas. Om du som ryttare vistas i ett stall där en eller flera hästar är sjuka är det viktigt att du byter kläder och rengör dina händer med sprit innan dess att du går in i nästa stall. Hästarna ska även ha egna verktyg, till exempel egna borstar och utrustning och låt inte verktygen gå runt mellan olika hästar. Varje häst bör även ha en egen slickburk och inte dela denna med andra hästar. Det är ofta enklare att förebygga en smitta innan dess att den har brutit ut ordentligt, träna därför aldrig med en häst som verkar trött och loj. Låt den istället vila ett par dagar så kommer den återhämta sig bättre.

Det är även klokt att ha ett karantänstall för nya hästar där de kan få stå minst en vecka innan dess att de ställs in i det nya stallet. På så sätt kan man undvika att smittor som denna häst har med sig utifrån sprids till de hästar som redan befinner sig på plats i stallet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *