Hur påverkar värme och kyla hästen?

Som hästägare är det viktigt att veta hur både värme och kyla påverkar din häst och hästens behov. Hästen har en egen isolering som består av hela tre lager och både hästens hår och hud är betydligt tjockare än människans. Det gör att den klarar av kyla på ett bättre sätt. Hästens kroppstemperatur varierar mellan 37.2 grader upp till 38.2 grader och det är viktigt att du känner till din hästs normala temperatur för att veta hur den mår. När hästen genomgår fysisk aktivitet kan hästens kroppstemperatur öka upp till 40 grader och hästen klarar ofta av att behålla sin kroppstemperatur oavsett hur väder och vind ter sig.

horses-233437_960_720Hjärnan är det viktigaste när det kommer till hur hästen reglerar värme. Om hästen är för varm eller kall och kroppstemperaturen inte stämmer med den värme som hjärnan rekommenderar kommer kroppen att försöka bli varmare eller göra sig av med värme. Sker inte det riskerar hjärnan att förstöras och hästen kan avlida på grund av felaktig temperatur. Om det blir kallt och hästen fryser kommer den att börja röra på sig, öka sin aktivitet, ändra ställning och givetvis söka skydd. Det är vanligt att pälsen blir tätare och tjockare vid kyla. Hästen kan liksom människor börja skaka i hela kroppen kortvarigt av kyla.

När det är varmt väljer hästen istället att söka sig till skugga, hästen kan även börja svettas och äter mindre när den är varm. Det är för att minska på överskottsvärmen. Man kan hjälpa hästen att hålla sin temperatur genom att exempelvis klippa den eller sätta på den ett täcke. Du behöver ha i åtanke att eftersom du sätter på din häst ett täcke och klipper den påverkar det hur hästen naturligt håller sin temperatur och det är därför viktigt att man som hästägare ser till att vara delaktig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *