Hur utfodrar man en häst bäst?

Liksom när det kommer till människor är det viktigt att hästen får bra foder och i sig allt det den behöver. Hästar är individer och det innebär att deras behov kan skilja sig en del. Hästens huvudsakliga föda har alltid bestått av gräs och hästen är en så kallad grovfoderomvandlare. Om hästen inte får tillräckligt med grovfoder kan den få hälsoproblem som kan visa sig på olika sätt. För att en häst ska må bra behöver den utfodras väldigt ofta och i mindre portioner. En häst som är rätt utfodrad är glad och villig att arbeta. Hästar som blir felaktigt utfodrade kanske inte orkar arbeta eller har för mycket överskottsenergi.

En hä915px-HorsesAndHayst ska utfodras senast en timme innan den sedan ska arbeta och tidigast en halvtimme efter att den har arbetat. Hästen får inte störas när den äter och det är bättre att ge den mer hö än kraftfoder. Dela inte ut mer än hästen äter och det är även viktigt att gammalt foder tas bort. Om din häst ska vila ett par dagar bör man ta bort kraftfodret helt ur kosten. Detta kan undvika många åkommor. Om du ska ta bort ett foder eller byta ut ett foder behöver du göra det långsamt så att hästen hinner vänja sig.

Detsamma gäller när du på något sätt väljer att förändra hästens fodervanor. Man bör utfodra hästen minst tre gånger om dagen men gärna 4-5 gånger om dagen. Utfodra hellre hästen fem gånger i små portioner än tre gånger i större portioner. Då kommer din häst att må bättre. Ha i åtanke att den i det fria äter när den vill och då ofta äter hela tiden. Det är anledningen till att hästen behöver ett ständigt flöde av mat för att den ska må bra. Stora men glesa skrovmål är inget för hästar.

Vad består hästen utfodring av?

Precis som människor och andra levande varelser så kan födan ibland vara väldigt individuell. Men för alla hästraser krävs det varje dag ett så kallat grundfoder som till stor del består av gräs och hö. Denna typ av foder bör hästen ha tillgång till större delen av sina dagar. En häst kan nämligen äta hela 3% av sin kroppsvikt under en dag vilket blir runt 15 kg för en medelstor häst. Se även till att din häst endast får i sig foder som innehåller mycket näring och är av hög kvalitet.

Utöver detta så kan man även lägga till olika kraftfoder och tillskott beroende på vad hästen behöver samt vad det är för typ av häst. Dessa kraftfoder och tillskott kan bestå av exempelvis betfor, pellets, havre, blandade vitaminer och mineraler. Vad varje individuell häst behöver avgörs av flera faktorer som exempelvis ras, storlek, träningsintensitet, temperament och annat. Oftast är det hästar som tränar intensivt som behöver dessa tillskott.
Funderar man på att börja tillsätta nya mineraler eller vitaminer i sin hästs utfodring så bör man börja försiktigt och pröva sig fram till vilket tillskott man ska använda. Är hästen inte van vid dessa eller om man börjar ge för många olika sorters vitaminer samtidigt så kan detta bli skadligt för hästen istället för att ge en positiv effekt.

Något man över bör tänka på är att se till att hästen alltid har tillgång till salt. Hästens dagliga föda består nämligen av väldigt lite salt vilket betyder att de måste få i sig saltet på annat sätt, en saltsten i hästfoder pelletsspiltan brukar fungera fint.
Vatten är en annan del av utfodringen som absolut inte får glömmas. Normalt så dricker en häst mellan 30 – 40 liter vatten varje dag och är det riktigt varmt så kan den dricka ända upp till 60 liter.  Skulle du glömma att ge din pålle vatten att dricka så kan det ge förödande konsekvenser då en häst knappt klarar sig två dagar utan vatten.

 

Lika viktigt som det är att tänka på vad en häst måste få i sig och bör äta, så är det minst lika viktigt att ha koll på vad en häst inte bör äta. Det finns nämligen en hel del växter som är giftiga för hästar, det kan därför vara bra att ha koll på dessa då det är dags att fixa en hage eller annan uteplats då sommaren står för dörren.

Här följer en lista över växter som inte bör finnas inom räckhåll för hästarna.
– Fingerborgsblomma
– Ek
– Idegran
– Korsört
– Odört
– Gullregn
– Stånds och vattenstånds
– Nattskatta
– Fräken
– Falks palsternacka
– Munkhätta
– Örnbräken
– Johannesört
– Buxbom
– Sprängört
– Buxbom
– Järnek
– Robinia
– Tuja
– Liguster
– Tuja
– Smörblomma
– Rhododendron
– Alsikeklöver

Hästar undviker ofta växter som är giftiga för dem, men ibland kan vissa växter ha en kemisk uppbyggnad som ger ifrån sig en doft som gör att fin häst frestas äta dessa ändå. Och även om vissa av de ovan krävs i större mängd för att vara skadliga så är det alltid bäst att vara på den säkra sidan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *