Om Varmblod

i Sverige har utvecklats för militärt bruk från den svenska lanthästen. Det svenska varmblodet har alltid varit konkurrenskraftigt när det kommer till internationella sammanhang och de är även bland världens främsta när det kommer till olika tävlingsgrenar som dressyr, hoppning, fälttävlan samt körning. Mankhöjden för ett varmblod är mellan 152 centimeter till 173 centimeter. När man talar om varmblod mer generellt syftar man på den häst som har avlats fram för att passa som rid och körhäst. Varmbloden har ofta förädlats genom att korsas med fullblodshästar. Underkategorier för varmblod är halvblod och fullblodshästar.

horse-66339_960_720Traditionellt avlade man fram varmblod genom att korsa kallblodshästar med fullblodshästar. Idag räknas dock korsningar av varmblod – varmblod samt fullblod- varmblod även som varmblodshästar. Fullblodet är den lättaste av de olika varmbloden. Alla länder har sina egna varianter av varmblod. Tyskland har som exempel över 10 olika varmblod i avel och är därför utmärkande när det kommer till raser inom varmblod. Svenskt varmblod är mycket framstående, men utöver denna ras finns det även andra varmblod från andra länder som är framstående. Dessa är som exempel kroatiskt varmblod, lipizzaner, andaluiser, varmblodig travhäst, belgiskt varmblod, danskt varmblod, tjeckoslovakiskt varmblod, fransk travare och holländskt varmblod. De här olika varianterna är inom Europa.

Om man istället tar en titt på Asien hittar man rysk travare, kathiawari, orlovtravare och akhal teke. I Nord och Sydamerika är framstående raser inom varmblod mustang, criollo, american paint horse, american saddlebred, paso fino, peruansk pasohäst och appaloosa. Varmblod har ofta mycket stor succé på tävlingsbanan då de är mycket starka och ofta har långa ben. Man vill att varmbloden ska vara framåt samt livliga. De ska dock gå att kontrollera och inte heller vara svårkontrollerade. Det är mycket viktigt hur lynnet är för ett varmblod. Det kan dock variera väldigt mycket hur de ser ut mellan de olika raserna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *