Thumbelina – världens minsta häst

Den minsta hästen i världen heter Thumbelina och hon är bara 43 centimeter hög. När hon föddes var hon endast 25 centimeter hög och vägde 4 kilo. Ingen trodde då att hon skulle överleva, men hon gjorde det mot alla odds och slutmätningen skedde 2006 då hon var fem år gammal. Hon intar rekordet i Guiness rekordbok som världens minsta häst. Thumbelina är fuxfärgad och av rasen amerikansk miniatyrhäst, men utöver det har hon även en dvärggen som gör att hon är ännu mindre. Namnet Thumbelina kommer givetvis från HC Andersons saga Tummelisa.

Dutch_dwarf_horseHon föddes 2001 den 1 maj och hennes föräldrar var båda två amerikanska miniatyrhästar. Av uppenbara skäl används inte
Thumbelina till ridning. Hon ställs istället ut och har bidragit en hel del till välgörenhet genom insamling av pengar. När hon mättes sista gången och var fullväxt slog hon rekordet med fyra centimeter från den häst som då var minst, nämligen Black Beauty. När Thumbelina föddes var hennes hovar felväxta. Detta rättades som tur är till av en hovslagare och man använde sig av flera lager akryl för att få hennes hovar att växa rätt.

Thumbelina har liksom många andra dvärghästar underbett och ett huvud som är väldigt stort i proportion till kroppen. Den 22 April 2010 föddes ett föl vid namn Einstein på en gård i USA. Även han var bara 35 centimeter när han föddes men eftersom han inte har några dvärggener i sig utan är fullt frisk kan han i framtiden ge Thumbelina konkurrens om platsen som den minsta hästen i världen. Detta återstår att se och han är ännu inte helt färdigväxt. Ibland använder man dessa typer av hästar som är väldigt små, till exempel den amerikanska miniatyrhästen, till servicedjur. De kan som exempel leda blinda eller bära viktig medicin. De tränas på ett liknande sätt som tex servicehundar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *